5 tipp, ha nem érzed jól magad a bőrödben
avagy mi köze a sminknek az önbecsüléshez?

Az egyik téma, ami a leginkább foglalkoztat, az a smink megosztó megítélése. Nagyon érdekes, hogy mennyire szélsőségesen ellentmondásos álláspontokat hallok, vagy olvasok a netes kommenttengerben.
Szerintem három út lehetséges: túlhordod, kerülöd, vagy egyensúlyban vagy vele.

"Úgy szeret, ahogy vagyok!"

Találkoztam jó pár olyan hölggyel, akik azt mondják, hogy az ő férjük, párjuk, fiújuk úgy szereti őket, ahogy vannak, a maguk valóságában, éppen ezért nemhogy a mindennapokban, hanem sosem viselnek sminket. Tőlük gyakran hallani azt, hogy az én férjem izzadtan, büdösen, a torna után kivörösödött arccal is ugyanúgy szeret, így nincs szükségem sminkre. Elgondolkodtató, hiszen elsősorban nem mások miatt sminkelünk, ne a külvilágnak akarjunk megfelelni, csakis saját magunknak! 
Mindenesetre tény, hogy sokan idegenkednek a sminktől. Kerülhetik azért, mert nem volt olyan minta a környezetükben, akinél a sminkelés szokását láthatták, megtanulhatták volna. Kerülhetik azért is, mert nem találnak rajta fogást, nem tudják mit, és hogyan csináljanak, így egyszerűen idegennek érzik az egészet. Ha tartok valamitől, mert nem ismerem, az gyakran átcsaphat konkrét ellenszenvbe...

Tökéletesség éjjel-nappal

Vannak, akik a pizzafutárnak sem nyitják ki az ajtót smink nélkül, sőt, egy friss párkapcsolat hajnalán még éjszaka is viselnek valamennyi sminket, nehogy pőrén érje őket a reggel, és legtöbbször az ő sminkjük nem 10 perces rohanásban, hanem gondosan felépített, tökélyre fejlesztett rutin segítségével készül el. Ők gyakran megkapják a tökéletes jelzőt.

czopko-nori-sminkes-sminktanacsado-smink-alkalmi-hetkoznapi-sminkoktatas.jpg

"Smink nélkül egy lépést se!"

Az arany középút

És persze létezik az arany középút, hiszen más hölgyek úgy gondolják, hogy a sminkünk legalább annyira fontos, mint a ruházatunk, vagy, hogy rendben legyen a frizuránk. Egyszóval a megjelenés természetes összetevőjének tartják, és igyekeznek ennek megfelelően is élni és cselekedni a mindennapokban.
Azzal kapcsolatban igen kevés ellentmondásos véleményt hallok, hogy fontos-e, hogy normális legyen a hajunk, vagy hogy érdemes-e az alkatunkhoz, az évszakhoz, esetleg az aktuális divathoz öltözködnünk? Nekem úgy tűnik, hogy ezeket - noha nem mindenki cselekszik ennek megfelelően - mindenki elfogadja, ám a sminkelés fontosságát vagy egyáltalán szükségességét kevésbé. Hát akkor hogy van ez? Szerintem a sminken kívül, a nőiesség más összetevőit is érdemes megvizsgálni.

"Ha visszagondolok, egyik időszakban sem voltam igazán jól a bőrömben..."

Az általam alkotott fenti kategóriák mindegyikében tettem már látogatást. Volt, hogy én sem mentem le a boltba smink nélkül, és jó párszor sírt a bőröm a sminkben alvástól annak érdekében, hogy nehogy véletlenül kevésbé hosszú és fekete szempillával feküdjek az ágyban, mint amiben napközben látható vagyok. Aztán volt olyan időszak is, hogy úgy éreztem, hogy a bőröm szinte taszítja a sminket, nem kívántam, nem akartam, nem volt kedvem megcsinálni. Érdekes, hogy ebben az időszakban a hajam sem érdekelt, de úgy különösebben a ruhám sem.

Bármelyik állapotra is gondolok vissza, egyik időszakban sem voltam igazán jól a saját bőrömben, és ha pontoznom kéne az akkori önbecsülésemet, sokat nem osztanék ki magamnak. Sem akkor nem voltam elégedett magammal, amikor az arcomat csak sminkkel együtt találtam elfogadhatónak, sem akkor, amikor lemondó voltam a külsőmmel kapcsolatban. Sokkal egyszerűbb volt elhanyagolni, mint megrázni magam és tenni érte. Persze ezt az ember nehezen vallja be saját magának, és a legjobban erre is utólag lehet igazán rátekinteni. Egy biztos: minden szélsőség szélsőséges, vagyis valamerre kibillen az egyensúlyi állapothoz viszonyítva.

czopko-nori-sminkes-sminktanacsado-sminktippek-beautyblog-sminkoktatas.jpg

"ha pontoznom kéne az akkori önbecsülésemet, sokat nem osztanék ki magamnak"

A magával elégedett, egészséges önbecsülésű nő figyel magára: a hajára, az arcára, a kezére, a lábára, a bőrére, a ruhájára, az illatára. Teljesen félretéve és nem tárgyalva most a testalkat, és egyéb egyéni adottságok kérdését, azt gondolom, hogy minden nő ki tudja hozni magából a maximumot: ápolt hajjal, körmökkel, bőrrel, és hozzá illő sminkkel és ruhákkal.

A kulcsszó szerintem az önbecsülés. Ha alacsony az önbecsülésed, és nem szívesen szembesülsz magaddal a tükörben nap mint nap, akkor ha teszel érte, változtatsz, és kihozod magadból azt, ami csak tőled telik, hidd el, hogy mérföldekkel jobban érzed majd magad. Könnyű mondani. De hogyan?

1. Lépésről lépésre haladj!

Ha totálisan elégedetlen vagy magaddal, és elfog a lendület, hogy na akkor mostantól minden megváltozik, akkor egy pillanatra állj meg és gondold végig: a legtöbb nő, akikkel találkoztam, és rájöttek arra, hogy tényleg jobban érzik magukat a bőrükben pár apró változtatást követően, egyszerre mindent akartak. Új hajat, új ruhákat, új fehérneműt, sminket, új stílust. Ne akarj mindent egyszerre, mert könnyen elveszítheted a lelkesedésed és csalódottá válhatsz. Egyik napról a másikra elkezdeni odafigyelni magadra több vonatkozásban is számtalan új szokás beépítésével jár együtt. Az új szokások beépítése pedig mint minden területén az életnek, időt és kellő önfegyelmet igényel.Változtass először csak egy-egy dolgon! Pl. fogadd meg, hogy mostantól reggelente szánsz 10 percet a frizurádra, aztán ha ez már jól megy, sajátítsd el, hogyan tudsz további 10 percben elkészíteni egy hozzád illő nappali sminket és így tovább. Igen, elkészülni több idő, mint nem elkészülni, és úgy, ahogy vagy elindulni, de hidd el, megéri. 

2. Kelj fel hamarabb 10 perccel!

10 perc elsuhan, amikor a szundit nyomogatod, vagy görgeted a Facebook-ot. Ezek értékes perceket vesznek el tőled, gondolj bele, hogy mi lenne, ha ehelyett te adnál időt saját magadnak, saját magadra. 10 percbe telik egy szép fonás, ugyanennyibe egy kellemes nappali smink, és szintén 10 perc gondosan kiválasztani, hogy mit vegyél fel, amiben igazán jól érzed magad. Érezd a különbséget a kettő között: utolsó pillanatban kelsz fel, hideg vízzel megmosod az arcod, megdörzsölöd a párnádtól csíkossá vált arcod, magadra kapod, ami legfelül van a szekrényedben, zuhanyzókontyba rakod a hajad és úgy indulsz el, mint akit kilőttek a lakásból, VAGY:  nem több mint fél órát szánsz arra, hogy mosolyogva lépj ki az utcára, és érdekes, ilyenkor jó páran szóvá is teszik, hogy milyen jól nézel ki. A lényeg az eredmény: tettél magadért és a külvilág visszamosolyogta rád.

3. Ne félj attól, hogy sokba kerül!

A jó minőségű termékek többnyire drágábbak olcsóbb társaiknál, persze itt is vannak kivételek. Ezernyi cikk és blog szól a drogériás termék kontra luxus/magasabb minőséget képviselő termékek összehasonlításáról. Sokszor a drogériás, olcsóbb árkategóriájú termékek igen jól teljesítenek a megmérettetésben. És hozzá kell tennem azt is, hogy olcsóbb, kisebb hatóanyagtartalmú, kevésbé komplex, de megfelelő minőségű készítmények használatával sokkal többet teszünk magunkért, mint a semmi alkalmazásával. Ugyanez igaz a ruháknál is. Ne azért ne tegyél semmit, mert nem tudod megengedni magadnak a drágát!

4. Kérj segítséget!

Ne azért ne tégy semmit, mert nem tudod mit kell tenned! Félelmetesen sok információ áraszt el minket nap mint nap azzal kapcsolatban, hogy mit és hogyan kéne tennünk, milyennek kéne lennünk. Ez pedig kétségtelenül kedvedet szegheti. Kérj tanácsot szakembertől, fodrásztól, sminkestől, stylist-tól, ha nem vagy otthon a témában, nem tudod merre indulj el, mert sokkal drágább nem működő tévutakon járni, mint egyszer a célravezető megoldást választani. Olyan sokszor találkozom azzal, hogy a hölgyek sminktáskája tele van mindenfélével, amit nem is használnak.

"Ezt egyszer olvastam, hogy jó."

"Ezt megvettem, mert láttam a reklámját."

"Egy barátnőm mondta, hogy jó, de fogalmam sincs mit kell vele csinálni, vagy nekem való-e."

Persze nyilván nem kerülhető el, hogy ne legyen olyan terméked, vagy ruhadarabod, ami téves választás volt. Viszont, ha megismered magad, sokkal könnyebb dolgod lesz. Ha megtanulod milyen színek, ruhák, fazonok, textúrák állnak jól és illenek hozzád, amikkel te is tudsz azonosulni, akkor már sokkal könnyebb lesz önállóan vásárolnod, döntést hoznod és eligazodnod a sokfelé olvasott tartalmak között is. Ezt az energiát, figyelmet, pénzt csak egyszer kell beletenned, utána tudni fogod merre járj. Semmit nem ciki megkérdezni, és semmit nem ciki nem tudni. Azért kérsz segítséget, hogy megtudd.

czopkonori-sminkes-sminktanacsado-beautyblog-sminktippek-sminkoktatas-szepsegapolas-onbecsules.jpg

"...megláttam azt, amit előtte nem."

Egy saját példa: nemrég felkerestem Csillut (@styledbycsillu), mert ugyan tele volt a ruhásszekrényem, de úgy éreztem mégsem tudtam felöltözni, mert mindig koncepció nélkül vásároltam. Hiába vágytam arra, hogy hordjak színeket, mindig komfortzónán belül maradtam, és szinte csak fekete ruhákkal jöttem ki a boltokból. Felismertem, megkerestem Csillut, segítséget kaptam és most jól érzem magam.  Kiraktuk, ami nem kell, megvettük, ami kell és most vannak alkatomhoz illő, jól kombinálható ruhadarabjaim (jóval kevesebb, mint előtte volt, mégis sokkal több a kombináció). Más szemmel megyek már be egy boltba, mert a segítségével megláttam azt, amit előtte nem.

5. Próbáld ki és figyelj!

Ha szkeptikus vagy, teljesen rendben van. Ha azok közé a hölgyek közé tartozol, akik idegenkednek a szépségápolás, öltözködés stb. témáktól, de valamiért mégis eljutottál az írás ezen pontjára, akkor elképzelhető, hogy benned is feltámadt egy-két kósza gondolat. Tégy egy próbát, hisz mi történhet? Kezd kicsiben, és haladj lépésről lépésre!
Eszközölj néhány változtatást! Ha eddig egyáltalán nem sminkeltél, próbálj ki egy szempillaspirált, nézd meg hogy tetszik a tekinteted, milyennek látod a szemed színét, a formáját, a méretét, hogy tetszel így magadnak? Hidd el, már ennyitől más lesz az érzésed magaddal kapcsolatban. A környezetedtől is kapsz majd visszaigazolást, de a legfontosabb, hogy te mit látsz a tükörben.
Ha pedig úgy érzed segítségre van szükséged, keress meg bátran, írj üzenetet itt és örömmel segítek, hogy kihozd magadból a legtöbbet! 

Ne feledd: "Mindig az első lépés a legnehezebb. Az első lépés önmagunk megismerése. Elkezdeni soha nem késő." - Shirley Maclaine

A bejegyzés trackback címe:

https://czopkonori.blog.hu/api/trackback/id/tr4814373073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

czopkonori MAKEUP

Rengeteg nővel találkoztam, akik nem igazodnak el a sminkelés világában, elbizonytalanítja őket az a rengeteg helyről érkező tömény információ, amit az interneten és különböző női magazinokban találnak a témáról, és minél több dologról hallanak, csak annál jobban összezavarodnak. A fő célom, hogy nekik, nektek segítsek! Miről írok? Nőiségről, önbecsülésről, és persze, használható, gyakorlati, mindenkit foglalkoztató sminktippekről:)

Friss topikok

Kövess a Facebook-on!

süti beállítások módosítása